Dagje Trollen in de wateren rond Makkum

In categorie Dagjes Trollen, Hengelsport Nieuws, Jeugd, Roofvis by webmaster

Zaterdag 24 oktober 2015: Hengelsportvereniging “Ons genoegen“ Makkum e.o. organiseert samen met Idzenga hengelsport uit Makkum jaarlijks een dagje trollen voor de plaatselijke jeugd tot 16 jaar. De deelnemers

Net als bij alle activiteiten is hier de beschikbaarheid en inzet van vrijwilligers van groot belang. Het is ook nog van belang dat de meeste vrijwilligers in het bezit zijn van een visboot(je) en de nodige hengels. Tijdens de aanmelding hebben zich 10 vissertjes aangemeld, zijn er zes schippers met een boot en vier vrijwilligers zonder boot. Bootverhuur “Zuidwaard” uit Makkum sponsort deze dag met het beschikbaar stellen van twee ruime visboten zodat ook alle volwassen mensen mee kunnen.

Om kwart voor tien op zaterdagmorgen verzamelen negen van de tien kinderen zich bij de hengelsportwinkel van Ids voor een dagje vissen met bootjes in en rond Makkum. De tiende deelnemer heeft jammer genoeg afgezegd. Na een korte toespraak in de winkel en een tasje met als inhoud o.a. een onthaak tang en een plugje om mee te vissen vertrekken we naar het Vallaat waar de bootjes al klaar liggen voor vertrek.

De kinderen worden verdeelt over de boten en iedereen vertrekt voor een hopelijk succesvolle visdag. Het weer is in ieder geval prima want het is droog en waait niet hard. Luke gaat met mij mee. Vorig jaar is hij ook met me mee geweest en hij heeft gevraagd of dat dit jaar weer kan. Natuurlijk kan dat. Over de belevenissen van de andere bootjes kan ik weinig vertellen want daar ben ik niet bij. Straks vertel ik de resultaten van de ander boten maar nu eerst het verhaal van Luke en mij.

Omdat ik in de organisatie zit zijn we als laatste weg, want er zijn altijd wel wat vragen die beantwoord moeten worden. We besluiten eerst naar Wons te gaan. We zijn nog maar net in de Melkvaart of het is al raak. Ter hoogte van de sportvelden de eerste aanbeet en vangst door Luke, een snoek van 56 cm. Een paar honderd meter verderop weer Luke, deze keer een snoek van 54 cm. Daarna een misser en de plug vast in de planten. Halverwege Wons mijn eerste aanbeet; een snoek van 73 cm.

In Wons vangt Luke een snoek(je) van 43 cm. In Wons kunnen we niet verderen keren we om terug te varen. Opeens voor de boot zien we een draaikolk voor de boot. Gespannen varen we er overheen……Niets!!! We gaan terug en proberen het nog een keer. Boem -bonk weer bij Luke, deze keer wel raak; 56 cm. We varen verder en gaan de Cornwerdervaart op. Dat is niks, het is ondiep en de pluggen lopen steeds vast. Maar terug naar de Melkvaart en dan door de nieuwbouw van Makkum, niets meer, geen tikje.

Het loopt al tegen twee uur en besluiten terug naar het Vallaat te varen. Onder de brug van de toegangsweg naar Makkum krijg ik toch nog een aanbeet. Onder het toeziend oog van twee vriendjes van Luke vang ik mijn tweede snoek, 61 cm deze keer. We doen nog een rondje Makkum maar vangen niets meer. Het is drie uur, stoppen dus.

Dan komen ook de verhalen van de anderen, zoals een snoek van 116 cm en één van 30 cm, een baars van 21 cm en dan Bert met wel 3 takken waarvan één wel 50 cm was. Aan de verhalen te horen heeft iedereen heelveel plezier gehad. De vangsten van de boten staan in het tabelletje hieronder. 27 snoeken en 1 baars, goed gedaan.

Vrijwilligers met of zonder boot: Bedankt.

Klaas en Kenny van Bootverhuur “Zuidwaard” en Ids van” Idzenga Hengelsport”: Bedankt.

En dan die anonieme persoon die voor elk deelnemend vissertje nog een verrassing in de vorm van kunstaas beschikbaar heeft gesteld, ook (namens de kinderen) hartelijk bedankt!!!

Boot

Schipper(s)

Visser(s)

Snoeken aantal

Afmeting in cm

Baars aantal

Afmeting in cm

1

Bert, Henk

Anthonie

2

30, 50.

 

 

2

Douwe

Jacob, Auke?

9

52, 43, 46, 64, 58, 60, 64, 92, 53

 

 

3

Jacob

Arjen

1

68

 

 

4

Piet

Luke

6

56, 54, 73, 43, 56, 61

 

 

5

Robert

Tristen

2

75, 60

1

21

6

Jan Willem

Daan Douwe

3

116, 57, 75

 

 

7

Teake

Martin

3

70, 50, 50

 

 

8

Willem

Ian

2

52, 62

 

 

Namens de jeugd commissie:

Piet.